ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ή ΠΕΡΑ ΑΠ᾽ ΑΥΤΗΝ

Προσεχώς



Για τα επόμενα τεύχη του
Χάρτη, ετοιμάζονται τα αφιερώματα:
————————

Ν.Δ. Καρούζος (επιμ. Γιώργος-'Ικαρος Μπαμπασάκης)
Ελένη Βακαλό
(επιμ. Μαρία Κακαβούλια-Άντεια Φραντζή)
Κύπρος
(επιμ. Θεοδόσης Πυλαρινός)
Μαρία Κυρτζάκη
(επιμ. Γιώργος Βέης-Αθηνά Βογιατζόγλου)
Μίλτος Σαχτούρης (επιμ. Βαγγέλης Χατζηβασιλείου)
«1821» (επιμ.  Νικήτας Σινιόσογλου) / Φ.Δ. Δρακονταειδής, Γιάννης Ευσταθιάδης, Μανόλης Κορρές κ.ά

H θλίψη της γηραιάς κυρίας

Η φιγούρα είναι γνώριμη, αλλά οι ρυτίδες στο πρόσωπο και το γερμένο από το βάρος των χρόνων σώμα, ξαφνιάζουν. Η γνώριμη εικόνα της μικρούλας Μαφάλντα, από το διάσημο κόμικ-στριπ του Κίνο, καταργεί τον κανόνα που διατηρεί αμετάβλητους στο πέρασμα του χρόνου τους χάρτινους ήρωες και ηρωίδες. Το σκίτσο, στο στιλ του Κίνο, υπογράφει ο Πορτογάλος σχεδιαστής Μπρίτο και αποτελεί ένα γλυκόπικρο αποχαιρετισμό στο μεγάλο Αργεντίνο «μπαμπά» της Μαφάλντα, που πέθανε ακριβώς πριν ένα μήνα (και μία ημέρα), σε ηλικία 88 ετών.
Βραβευμένος με το Grand Prix του Χιούμορ στο Διεθνές Σαλόνι Γελοιογράφων Τύπου, ο Μπρίτο ζει στη Γαλλία και είναι γνωστός από τις δημοσιεύσεις του στην εφημερίδα Le Monde, στο σατιρικό Canard Enchaîné και σε άλλα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Η εικόνα της γερασμένης Μαφάλντα που θρηνεί το θάνατο του δημιουργού της, αντλεί την έμπνευσή της από τα ίδια τα λόγια του Κίνο. Όταν, το 1973, σταμάτησε να σχεδιάζει τις ιστορίες της πανέξυπνης μικρούλας, μετά από εννέα χρόνια συνεχώς αυξανόμενης επιτυχίας παγκοσμίως, είχε εξηγήσει τους λόγους αυτής της ασυνήθιστης απόφασης. Και οι λόγοι αυτοί είχαν να κάνουν με το πέρασμα του χρόνου. Όχι του άχρονου στην χάρτινη επικράτεια, αλλά του πραγματικού στον οποίο υπόκεινται ζωντανοί χαρακτήρες, όπως η ηρωίδα του. Ο ίδιος είχε πει ότι η Μαφάλντα, που όταν ξεκίνησε να την σχεδιάζει ήταν μόλις 8 χρονών, κόντευε, πλέον, τα 18. Το κοριτσάκι είχε μεγαλώσει μαζί του. Σε λίγο θα κουβαλούσε αντισυλληπτικά στην τσάντα της και ήταν πια καιρός να την αποχαιρετήσει.
Τηρώντας τα ηλικιακά δεδομένα που έθεσε ο Αργεντίνος δημιουργός, ο Μπρίτο παρουσιάζει –δυνητικά– τη σημερινή εικόνα της Μαφάλντας: μια 65χρονη, πλέον, κυρία που στηρίζεται σε μπαστούνι, με την ίδια πάντα κόμμωση και τον ίδιο φιόγκο, αλλά με τις ρυτίδες να χαράσσουν το θλιμμένο της πρόσωπο. Το σκίτσο του Μπρίτο είναι αδημοσίευτο και το αφιερώνει στον Χάρτη, τελειώνοντας το μήνυμά του με αυτά τα λόγια: «Όταν, πριν πολλά χρόνια, πρωτοδιάβασα τις ιστορίες της Μαφάλντας, ένιωσα να με κερδίζει από την πρώτη στιγμή. Μεταξύ αυτής και του αντίπαλου δέους από μια άλλη διάσημη παιδική παρέα, προτιμούσα την “αριστερόφρονα” Μαφάλντα από το “φροϋδικό” Τσάρλι Μπράουν των Peanuts. Δεν είχα τη μεγάλη χαρά να γνωρίσω τον Κίνο. Κρατώ όμως με πολλή αγάπη στο αρχείο μου μια φωτογραφία με εμένα καθισμένο δίπλα στην Μαφάλντα, σε ένα παγκάκι του Μπουένος Άιρες με το γλυπτό της στην άκρη».  

Έλενα Στριγγάρη (1950-2020)


Δύο ποιήματα που είχε στείλει η  Έλενα Στριγγάρη για προσεχές τεύχος του «Χάρτη»


A capella

Τι όμορφα που νοιώθω
όταν τραγουδάει α καπέλα
μια ωραία, τρυφερή φωνή!...
Πρέπει να μου θυμίζει τον καιρό
που με νανούριζε η μάνα μου, μωρό.
Με γαληνεύει
η επαναφορά αυτή στο ανέμελο,
το ανέφελο
το αγκάλιασμα της γης και τ΄ ουρανού.

12/11/18


Ομορφιά

Στον Γιώργο Λάγγα

Μου γράφεις ότι αντλείς δύναμη απ’ τη δύναμή μου,
Ζωή απ’ τη ζωντάνια μου
Και ευδιαθεσία από τη δική μου.
Να γίνονταν κι εγώ να πάρω
Ομορφιά από την ομορφιά σου..!

6/7/19

«Δεν είμαι ο νέγρος σου»: διεθνής έκκληση

Το Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Βερολίνου και συγγραφείς από 43 χώρες έχουν απευθύνει έκκληση να προβληθεί ταυτόχρονα στις 10 Δεκεμβρίου 2020, επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1948, η ταινία του Ραούλ Πεκ «Δεν είμαι ο Νέγρος σου». Το 95 λεπτών βραβευμένο ντοκιμαντέρ του 2016 στηρίζεται στο ημιτελές ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζέιμς Μπόλντουιν (1924-1987) και αναδεικνύει τη συνέχεια του ρατσισμού και την αντίσταση εναντίον του μέσα από τις ιστορίες του Μέντγκαρ Έβερς, του Μάλκολμ Χ και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, που δολοφονήθηκαν τη δεκαετία του 1960. Το Φεστιβάλ θα αναρτήσει πληροφορίες, που θα λάβει έως τις 12 Νοεμβρίου, σχετικά με προβολές: https://www.literaturfestival....

Ο ναυαγός

του Άγγελου Πεφάνη

Sean Connery (1930-2020)




O Σον Κόνερι διαβάζει Καβάφη με μουσική Βαγγέλη Παπαθανασίου